04
okt.
2023

Oktober: maand van ontruimen

04 oktober 2023

Stroomuitval, wateroverlast, brand en tal andere redenen kunnen de reden zijn waardoor de veiligheid van mensen in en rond hun werkomgeving bedreigd wordt. Om te zorgen dat ieder bedrijf goed op de hoogte (en getraind) blijft, organiseert NIBHV in oktober de maand van ontruimen.

shutterstock_131156807.jpg

Het evenement

Stroomuitval, wateroverlast, brand en tal andere redenen kunnen de reden zijn waardoor de veiligheid van mensen in en rond hun werkomgeving bedreigd wordt. In dit soort situaties is een effectieve en efficiënte ontruiming cruciaal. Om te zorgen dat ieder bedrijf goed op de hoogte (en getraind) blijft, organiseert NIBHV in oktober de maand van ontruimen.

Het doel van deze actie is voor bedrijven om te zorgen dat zij in een zo snel mogelijke tijd effectief het gebouw kunnen ontruimen. Voordat je hiermee begint, is het wel belangrijk dat je weet in welke stappen je een gebouw moet ontruimen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Hoe zorg ik voor een veilige ontruiming?

Het ontruimen van een gebouw begint bij een goede voorbereiding. Je kunt mensen die in het gebouw aanwezig zijn informeren over de mogelijke manieren om het pand te verlaten. Dit kan bijvoorbeeld door in het gebouw plattegronden op te hangen met daarop de verschillende vluchtwegen.

Wanneer de calamiteit plaatsvindt, is het volgende stappenplan cruciaal om te volgen:

  • Onderzoek waar de calamiteit zich bevindt

Bij een noodsituatie moet je direct de situatie inschatten: kijk naar de locatie en aard van de calamiteit. Deze gegevens zijn essentieel voor de hulpverleners, en helpen jou als BHV'er om te beslissen welke route voor evacuatie het best is.

  • Sla alarm

Het lijkt voor de hand liggend, maar vaak wordt vergeten tijdig alarm te geven. Informeer meteen andere BHV'ers, de mensen ter plaatse en de hulpdiensten als er een noodgeval is.

  • Uitgangen vrijhouden

Bij een evacuatie moeten alle aanwezigen snel het pand kunnen verlaten. Garandeer daarom dat alle uitgangen en routes open zijn, wat niet alleen de evacuatie versnelt, maar ook de toegang voor hulpverleners vergemakkelijkt.

  • Verlaat het gebouw zo effectief, efficiënt en veilig mogelijk

Begeleid de aanwezigen om het pand zo snel en veilig mogelijk te verlaten. Vermijd plekken waar bijvoorbeeld een brand woedt of waar veel rook is.

  • Controleer plekken zoals kantoorruimtes en toiletten

Ga na, of laat iemand nagaan, of er nog mensen zijn in ruimtes zoals toiletten en kantoren.

  • Assisteer mindervaliden

Personen met een beperkte mobiliteit kunnen vaak niet zelf snel evacueren. Weet altijd of en waar deze personen zich in het gebouw bevinden en help ze naar buiten. Liften kunnen bij brand uitvallen, dus zorg dat je middelen hebt zoals een evacuatiematras of een rolstoel om hen te helpen.

  • Verzamel op de aangegeven verzamelplaats

Iedereen moet zich buiten verzamelen op een vooraf bepaald punt, dat je kunt herkennen aan een specifiek bord. Zo kun je controleren of iedereen veilig buiten is.

  • Loop de BHV-checklist na

Beschikt jouw organisatie over een gedetailleerde BHV-lijst? Daar zou een evacuatie hoofdstuk in moeten staan met specifieke punten om te controleren of alles goed verlopen is. Heb je zo'n lijst nog niet? Via onderstaande link kun je de lijst downloaden:

Bekijk hier de BHV Checklist

Meer nieuws
qv5a9922.jpg
Een druk weekend in het Rat Verlegh Stadion!
Lees verder
dsc01454.jpg
Het evenementenseizoen is volop in gang!
Lees verder
beveiligersrug.png
Op de leukste evenementen staan en lekker bijverdienen?
Lees verder
Hoe kunnen we u helpen?
pieter.jpg

Pieter van den Broek

Directeur
Neem contact met ons op.

Wij gaan graag voor u aan de slag om een veilige omgeving te creëren!

E-mail ons op info@scorpions.nl

Wij proberen altijd binnen 24 uur te reageren.